De lente

Het seizoen van de Lente HOUT (MU)zuurhoudt de sappen op peil, doet samen trekken. Warmgranen: gortvlees: kip, eikruiden/specerijen: azijn, peterseliedranken: kersensap, koffie, thee, alcohol, koolzuurhoudende drankenproducten: Drugs, alles wat op “ine” eindigt Verfrissendgranen: spelt, tarwerijsmiddelen: bakferment, gist, zuurdesemgroenten: augurk in het zuur, spruiten, zuurkoolfruit: aalbes, aardbei, appel, zure appelmoes, blauwe bosbes braambes, kruisbes, morel, sinaasappel, vossenbes.vlees:…

Tagged with: , , , , , ,

Lees meer

23 maart 2016

De winter

Het seizoen van de Winter WATER ( SHUE ) De smaak is zoutDe energie van water maakt week en leidt naar benedenDe voeding die bij de winter hoort is: vis: aal ansjovis baars forel garnaal kabeljauw krab langoest mossel schol tonijn zalm, zeekreeft, kaviaar oester, alle gerookte vissoorten, inktvis en karper Dranken: mineraalwater rijstewijn Kruiden/specerijen:…

Tagged with: , , , ,

Lees meer

9 januari 2016

De herfst

Het seizoen van de Herfst METAAL ( CHING)Scherp, heft stagnatie op en leidt naar boven Warmdrank:likeurwijnkruiden/specerijen: cayennepeper, chili, jamaicapeper, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat,  peperm steranijsm tabascodranken: jeneve, whisky, wodka, yogithee Neutraalzoetmiddelen: honing, marsepein, mout, rietsuikernoten/zaden: aardnoot, amandel, hazelnoot, kokos, sesamdranken:, druivensap, Maïs-haarthee, moutbier, zoethouttheegranen: havergroenten: look, mierikswortel, ui, sjalotvlees:­fazant, hert, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn melkproducten:…

Tagged with: , , ,

Lees meer

9 januari 2016

De nazomer

Het seizoen van de nazomer AARDEzoet, maakt vochtig, ontspant, bouwt Qi op en verdeelt HEETkruiden / specerijen: kaneel venkelzaadjesdranken: venkelthee WARMdranken: graankoffie koffie rode wijngranen: amarant sago zoete rijstgroenten: kastanje pompoen venkelfruit: abrikoos krent perzik rozijn zoete kersmelkproducten: kokosmelkkruiden/specerijen: amasake karwij vanillenoten/zaden: pijnboompitten pistache walnootdranken: honingwijn karwijthee NEUTRAALgranen: gierst maïsgroenten: alle koolsoorten aardappel erwt raap stamboon stokboon wortelfruit:…

Lees meer

9 januari 2016

De zomer

Het seizoen van de Zomer. Voeding volgens de vijf Elementen van Barbara Temelie Vuur (FU)Bitter, droogt uit, leidt naar benedenHeetVlees: Geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten.Kruiden/specerijen:Hoornklaverzaad.Dranken: Bisschopwijn, bittere likeuren, cognac. WarmGranen: Boekweit.Melkproducten: Schapenkaas, geitenkaas, geitenmelk.Kruiden/specerijen:Bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rode paprika, rozemarijn, tijm.NeutraalGroenten/sla: Rodekool, veldsla. VerfrissendMelkproducten: Dikke zure melk, jonge kaas, kefir, kwark, zure…

Tagged with: , ,

Lees meer

9 januari 2016